Levéltári szakmák diákszemmel

A közoktatásban résztvevő diákok számára kötelező Iskolai Közösségi Szolgálat során a gyerekek olyan tevékenységeket végeznek, melyekkel a közösség javát szolgálják. A feladatot és annak helyszínét a tanulók maguk választhatják ki, a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Fent nevezett program végezhető a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is.
Első alkalommal 2021 nyarán indult projektünk, „Levéltári szakmák diákszemmel” címmel. Előzetesen 4-6 diákot terveztünk bevonni a feladatba, ezt felülmúlva végül nyolcan jutottak el a munka végéig és fejenként 40-50 órát teljesítettek.

Projektünk célja a Magyar Nemzeti Levéltár, hazánk legrégebbi közgyűjteményének bemutatása mellett, az itt dolgozó, több mint 600 munkatárs által, számos szakterületen végzett tevékenység megismertetése volt. Kimondottan a pályaválasztás előtt álló korosztály volt a célcsoportunk, a számukra releváns kérdések megválaszolását, érdeklődésük felkeltését és a tudatosabb pályaorientációt tűztük ki feladatnak.  

A projektben résztvevő diákok a szakmacsoportok bemutatásához interjúkat készítettek a szakmák képviselőivel, majd azokat videó, illetve szöveges formátumban feldolgozták és webes felületen elérhetővé tették.

Az Országos Levéltárban végzett közösségi szolgálat során az anyanyelvi kommunikációt, a digitális-, szociális és állampolgári-, valamint a kulturális kompetenciát is fejlesztettük.

A diákok által elkészített tartalmak megtekinthetők az alábbi linkre kattintva:

https://padlet.com/mnllevped/leveltariszakmak